Blauwe Rus

Blauwe Rus
Lisa / 14 september 2017

In dit blogbericht schrijf ik over het bijzondere kattenras: de Blauwe Rus. Het zal gaan over de oorsprong, het uiterlijk, het karakter en de verzorgingseisen van de raskat.

De oorsprong

De afkomst van de Blauwe Rus is nooit met zekerheid vastgesteld, maar voor zover zijn er aanwijzingen dat (ook aan de naam te zien) deze raskat afkomstig is uit Noord-Europa. De Blauwe Rus was al lange tijd geleden populair vanwege zijn bijzonder grijsgekleurde vacht en werd door Engelse kooplieden vanuit Archangelsk, Rusland meegenomen en gebruikt als muizenvanger op hun schepen. Begin 20e eeuw begon men met het fokken van deze raskat en zo is de Blauwe Rus uiteindelijk ontwikkeld tot geliefd huisdier.

8055705_orig
(www.blueamandel.com)

Het uiterlijk

De Blauwe Rus is erg speciaal door zijn egale grijze vacht. De felgroene ogen mogen hier ook niet bij ontbreken en samen met zijn sierlijke bouw heeft deze raskat een elegante uitstraling.
De Rus heeft een dubbele vacht en bestaat uit zeer dicht, kort haar. De haarpunten zijn pigmentloos en reflecteren licht, hierdoor krijgt het een kenmerkende zilveren glans. De vacht was bedoeld om bestand te zijn tegen het poolklimaat in het noorden van Rusland.
De ogen van de raskat zijn amandelvormig en felgroen. Deze kleur wordt pas tijdens de eerste twee levensjaren ontwikkeld. Ze worden geboren met blauwe ogen. Het lichaam van de Blauwe Rus is lang en stevig gebouwd. De bouw oogt sierlijk door de lange slanke poten en de spitse lange staart.

683-katten-shutterstock-blauwe-rus

Het karakter

De Blauwe Rus is introvert en zachtaardig van karakter. De raskat hecht zich erg aan zijn baas en zijn veilige omgeving en kan daardoor wel eens eenkennig zijn of zo overkomen (dit hangt ook af van de opvoeding). Verder is de Rus erg speels en houdt van spelen met andere katten of mensen. Het is een snel tevreden kat en kan in elke leefomgeving wonen. De Rus maakt weinig geluid en miauwt ook heel zachtjes.

Verzorgingseisen

Omdat de Rus erg speels is, heeft het behoefte aan genoeg speelruimte in zijn omgeving. De vacht is erg zacht en gevoelig en heeft speciale verzorging nodig met een zachte borstel zodat de ondervacht niet beschadigd wordt. De Rus is gesteld op zijn veilige omgeving en is het meest op zijn gemak als hij zich terug kan trekken naar een rustige plek. Katten slapen veel, en over het algemeen is de Rus daar niet anders in. De Rus is een sterk ras en heeft weinig gezondheidsproblemen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *