Egyptische Mau

preview_shy-egyptian-mau-cat
Lisa / 20 oktober 2017

De Egyptische Mau is een prachtig, exotisch-uitziende kat en heeft met zijn natuurlijk gevlekte patroon op zijn vacht een unieke uitstraling. Van dit ras wordt gezegd dat het afstamt van de Afrikaanse Wilde kat en is gedomesticeerd tussen 4000 en 2000 v.C. in het oude Egypte. Dit maakt de Mau het oudste ras die er bestaat onder de andere bestaande katten.

De geschiedenis van de mystieke Egyptische Mau.

“Mau” is het Egyptische woord voor kat. Vanaf het begin dat ze gedomesticeerd zijn, werd de Mau voornamelijk gehouden om op slangen en ratten te jagen om de graanvoorraad te beschermen. Door de jaren heen werd er door de Egyptenaren gedacht dat katten magische krachten hadden, in staat om geluk en veiligheid te brengen aan het gezin waar ze mee leven. Als gevolg werd de sierlijke Mau als heilig beschouwd en kreeg de hoogste waardering. Uiteindelijk werd de Mau vereerd als god.

Oude Egyptenaren geloofden erin dat de personificatie van de zonnegod Ra in het lichaam zat van de Egyptische Mau. De zonnegod beschermde de Egyptische Boom van het leven. Ra’s nemesis (vijand) was de slangengod Apep, de god van het kwaad, chaos en vernietiging. De mythe gaat dat Apep probeerde om Ra te weerhouden om de zon elke dag naar de hemel te brengen. Ra (Mau) vocht tegen Apep en doodde hem, zoals afgebeeld op oude papyrus, waar een gevlekte kat een slang doodt.

ra en slang

De moderne gedocumenteerde geschiedenis van de Egyptische Mau begon in Europa. In 1953 begon de verbannen prinses Nathalie Troubetskoy met het fokken in Rome en bracht ze naar de Verenigde Staten in 1956.

De unieke verschijning van de Egyptische Mau

De Egyptische Mau is een middelgrote kat met een goed geproportioneerde bouw en een goed ontwikkelde spiermassa. Deze fysieke eigenschappen is wat de Mau een machtige en sierlijke verschijning geeft. Het volwassen mannetje kan tussen de 4.5 en de 6.4 kilo wegen. Een volwassen vrouwtje tussen de 2.7 en de 4.5 kilo.

De Mau staat ook bekend om zijn lange poten. De meesten hebben een stuk losse huid tussen het ribstuk en de achterpoten om ze meer bewegingsvrijheid te geven. Dit samen met de lange, spitse staart geeft de Mau zijn welbekende snelheid, sierlijkheid en behendigheid.

De Mau’s ronde, wigvormige hoofd draagt bij aan zijn exotische uiterlijk. De oren van de Mau zijn groot met een breed oppervlak die uitlopen in een spitse punt. De ogen zijn groot, amandelvormig en bij de meesten Mau’s groenkleurig maar ook geelkleurige ogen komen voor.

De vacht van de Mau is glad en compact met een glanzende gloed. De vacht heeft een willekeurig gevlekt patroon en dit draagt ook bij aan zijn unieke uitstraling. De vlekken zijn natuurlijk verdeeld over het lichaam van de kat en worden niet genetisch bepaald. De rest van het lichaam volgt een streepjespatroon met mascara lijntjes op het gezicht van de Mau.

De vacht van de Mau is of: (1) Zilveren vacht met houtskoolkleurig markering, (2) Brons met donkerbruine markering, (3) Rook-kleurig (grijs en zilver) met zwarte markeringen.

09e44659fe830934e04ee501e8ca39f7

Leven met de Egyptische Mau

De katten die bij dit ras toebehoren zijn actief, intelligent en nieuwsgierig. Ze kunnen zich goed aanpassen aan hun leefomgeving en kunnen comfortabel binnen leven. De Mau staat bekend om zijn melodieuze vogelachtige klank.

De Mau is afstandelijk naar vreemden toe maar zijn heel vriendelijk bij mensen die ze kennen en leuk vinden. Ze zijn loyaal aan hun baasje met wie ze ook veel willen spelen. Ze zijn goed in de omgang met andere huisdieren.

De Mau’s zijn gevoelige katten en hebben een fijngevoelige reuk-, oog- en gehoorzintuig. Ze schrikken dan ook snel van harde geluiden. Mau’s zijn makkelijk aangedaan als het gaat om onverwachte verandering in temperatuur, daarom is het belangrijk erop te letten tijdens de seizoenswisseling.

leven

Gezondheid van de Egyptische Mau

Het is gebleken dat de Mau een groter risico loopt op het krijgen van een genetische aandoening genaamd de Erythrocyten Pyruvaatkinase deficiëntie (PK te kort). Katten met deze erfelijke ziekte hebben een tekort aan pyruvaatkinase enzymen, waardoor de rode bloedcellen onstabiel worden en sneller afbreken dan normaal. Dit veroorzaakt een tekort aan rode bloedbellen en bloedarmoede. De symptomen hiervoor zijn zwakheid, gewichtsverlies, geelzucht (huid of ogen zijn geelkleurig) en een zwelling van de buik.

PK te kort is ook wel een autosomaal-recessieve erfelijke aandoening genoemd. Dit betekent simpelweg dat twee exemplaren van de afwijkende genen aanwezig moeten zijn waardoor de symptomen bij het individueel zichtbaar worden. Katten met alleen één exemplaar van het afwijkende gen, hebben geen kenbare symptomen, maar zijn wel dragers van de ziekte en kunnen dat overbrengen aan 25% van hun jongen. Het diagram geeft weer hoe deze aandoening wordt overgedragen.

mau

Dit benadrukt het belang van genetische testen voor het fokken van katten.

Een andere aandoening die voorkomt bij de Egyptische Mau is een aangeboren hersenafwijking genaamd: spongiforme afbraak. Hoe deze ziekte zich ontwikkeld is niet zeker, maar er wordt genetische mutatie verondersteld. De symptomen worden meestal zichtbaar wanneer de jongen 7 weken oud zijn. Deze symptomen zijn incoördinatie, trillingen van het hoofd, lichaams- en gedragsafwijkingen. Het vooruitzicht is dan ook slecht voor kittens met deze conditie.

Behalve deze aandoeningen is de Egyptische Mau over het algemeen een gezond ras en kunnen een actief leven leiden van ongeveer 15 jaar.

 

2 thoughts on “Egyptische Mau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *